芋焼酎「磨き大島」大島酒造
*English follows Japanese.
今回は、長崎県は西海(さいかい)市にある大島酒造の芋焼酎をご紹介します。
こちら「磨き大島」は地元西海市で育った焼き芋用の最高級品「紅あずま」を原料とし、「紅あずま」の特徴“口当たり柔らかく、適度な甘さ”を最大限に引き出すため、芋の外側を約半分ほど削り真ん中の部分だけで仕込んだという芋焼酎です。
仕込みの時に皮の部分にある“苦味”“えぐみ”を取り除く事により、爽やかな甘さとスッキリのどごしを表現したそう。
実際飲んでみると、なるほど芋焼酎独特の匂いが少なくとても飲みやすい!
これなら芋焼酎が苦手な方や女性でも飲みやすく、ボトルもシックな感じで高級感があるので、贈答品としてもオススメです。
長崎県西海市の道の駅で購入できる他、オンラインストアでも購入可能です。
大島酒造株式会社 http://www.oshima-shuzou.co.jp
「磨き大島」 2,057円(税込)
2019年9月11日時点
【Nagasaki Oshima Shuzou: Migaki Oshima】
Oshima Shuzou is a Sake Brewery selling potato shochu in Saikai City, Nagasaki Prefecture.
Migaki Oshima is a shochu made from “Beni Azuma”, the highest quality roasted sweet potato grown in Saikai City. Beni Azuma is shaved into half of its size and only the center part is used in preparation. This maximizes a gentle and smooth flavor and the sweetness of Beni Azuma for the shochu.
Removing the skin of potato to eliminate “bitterness” and “astringency” in preparation allows the shochu refreshing, sweet and soothing.
The scent of shochu is not too strong, so that it’s easy to drink!
This makes it easy for people who rarely drink shochu. Since the bottle looks chic and luxurious, it is also recommended as a gift.
It’s available at Roadside Station in Saikai City, Nagasaki, as well as online.
Oshima Shuzo Co., Ltd. http://www.oshima-shuzou.co.jp
“Migaki Oshima” 2,057 yen (tax incl.)