椒房庵(しょぼうあん) 明太子「こばこシリーズ」
*English follows Japanese.
「茅乃舎」で多くの人に知られている 久原本家グループの椒房庵(しょぼうあん)の明太子をご紹介します。
椒房庵(しょぼうあん)の明太子はこだわりの皮が薄くほどよく熟した北海道産の真子(まこ)と椒房庵秘伝のからしたれにあごだしを贅沢に加えたたれが特徴的な「あごだしめんたいこ」です。
なかでも今回ご紹介する「こばこシリーズ」は一つ38gと小ぶりで、しかも全8種類という種類の多さでギフトとしてもとても人気の商品だそう。
「うまくち」はあごだしがよく効いた明太子で、一番あごだしの美味しさを感じられる明太子です。
「イカめんたいこ」は肉厚のイカがよく明太子になじみ、酒のつまみとして最高、ぜひ日本酒とチビチビといきたい味です。
「ゆずめんたいこ」は爽やかなゆずの香りが特徴で、こちらも辛みまろやかなので、子供も白いお米さえあればパクパクと何杯でも食べられそうな美味しいお味でした。
どれもあごだしがよく効いた味なので、お茶漬けや和え物に加えても美味しく頂けると思います。
小箱もとてもカラフルで、みているだけでウキウキするようなカラーリングが手土産や贈答品としておすすめできるポイントです。
椒房庵(しょうぼうあん)福岡空港店で買える他、オンラインショップでも取り扱っておりますので、気になった方はチェックしてみてください。
椒房庵(しょうぼうあん) https://www.kubara.jp/shobouan/
「こばこシリーズ」
あごだしめんたいこ うまくち 380円(税込)
あごだしめんたいこ イカめんたいこ 380円(税込)
あごだしめんたいこ ゆずめんたいこ 380円(税込)
2019年9月30日時点
【Hakata Shobouan: Mentaiko “Kobako series”】
Mentaiko in this article is from Shobouan, the Kubara Honke well known as Kayanoya.
Shobouan‘s mentaiko uses the well-ripened mentaiko called Mako from Hokkaido which has the thin skin. By adding their secret spicy sauce and Agodashi soup, it makes “Agodashi Mentaiko.”
Among them, the “Kobako series” is a very popular product as a gift. It contains 38g in each small pack and has 8 kinds of flavors.
“Umakuchi” is the best one to taste the rich flavor of Agodashi in the mentaiko.
“Ika(Squid) Mentaiko” is a thick squid mixed with mentaiko. It is the best nibble. Japanese sake would go great with it!
“Yuzu Mentaiko” has a refreshing scent of yuzu. It is not too spicy, so even the children would like it with white rice.
All of them have rich taste of Agodashi soup. It would go well with Ochazuke and dressed vegetables.
The package is so colorful that makes delightful as a gift or souvenir.
The product is available at the Shoboan Fukuoka Airport store and online. If you are interested, please check it out.
Shobouan https://www.kubara.jp/shobouan/
“Kobako series”
Agodashi Mentaiko Umakuchi 380 yen (tax incl.)
Agodashi Mentaiko Ika Mentaiko 380 yen (tax incl.)
Agodashi Mentaiko Yuzu Mentaiko 380 yen (tax incl.)