京都・無添加漬物 茎屋「おばんざい三種 」
*English follows Japanese.
今回は京都の茎屋から「おばんざい三種」をご紹介します。
茎屋は京都のお漬物屋で、他の店舗と比べれば創業して20年とまだまだ新しい漬物屋ではありますが、創業時から化学調味調、防腐剤などの添加物は使用せず、身体に優しいものを作るように心がげているそう。
市販のお漬物やご飯のお供などで無添加のものはなかなかないので、非常に珍しいお漬物屋さんだと思います。
そんなこだわりの茎屋さんの作る、こちら「京のおばんざい三種」は「ちりめん山椒」「昆布と椎茸の炊いたん」「緑茶と山椒の炊いたん」の3種類のおばんざいが入ったお品物になります。
もちろん、全て無添加です。
どれも山椒がピリリと聞いた一品で、無添加なので変な後味がなく優しい味わいでほんとうに美味しく、最強のご飯のお供です。
特に「緑茶と山椒の炊いたん」は緑茶のおばんざいなどはとても珍しく、京都らしいので頂いた方もとても喜ばれるはず。
使用する野菜も出来るだけ農薬や化学肥料を使わないというこちらの茎屋さんで京都のお漬物やおばんざいを買ってみてはいかがでしょうか?
気になる方はぜひ取り扱い店舗をご確認下さい。
オンラインショップでの購入も可能です。
茎屋 https://kukiya.on.omisenomikata.jp
「京のおばんざい三種」 1,000円(税込)
2019年11月20日時点
Kyoto Kukiya “Obanzai 3 Flavors”
Kukiya is a pickle shop located in Kyoto. Although the shop has been established 20 years ago, still young compared to other stores, it has never used additives such as chemical seasonings and preservatives. They have been making products that are good for the health since it was established.
The pickle shop selling additive-free pickles and accompaniment with rice is very unique in Japan.
This “Kyo no Obanzai 3 Flavors” from Kukiya contains 3 kinds of obanzai(a traditional style of Japanese cuisine native to Kyoto), “Chirimen Sansho”, “Steamed Kelp and Shiitake Mushroom”, and “Steamed Green Tea and Sansho”. ..
Of course, all are additive-free.
All of them are Sansho spiced. Since they are additive-free, they don’t leave a strange taste in the mouth and are really delicious with a gentle flavor. They are the best accompaniment for rice.
Especially, “Steamed green tea and Sansho” is characteristic because obanzai of green tea is quite unique and very Kyoto. This is highly reccomended as a souvenir.
Kukiya chooses vegetables with less pesticides and chemical fertilizers as possible for the products. It is absolutely worth eating their pickles and obanzai if you care about the health.
Check the stores if you are interested.
You can also purchase at the online shop.
Kukiya https://kukiya.on.omisenomikata.jp
Kyoto Obanzai 3 Flavors 1,000 yen (tax incl.)
Nov 20, 2019