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山形 こめやかた「杵つき 女もち」

*English follows Japanese.

山形の村山市にある創業百余年のお米屋であり、農家であり、ゲストハウスも経営する“こめやかた”

こちら“こめやかた”の田んぼや畑では「さくらんぼ酵母」を使用したオリジナル有機肥料を用い、土づくりからこだわって農作物を作っているとのこと。

そんなこだわって、愛情を込めて作られた餅米を、スタッフの方が臼と杵でよいしょよいしょと餅つきして丸めた「杵つき 女もち」をご紹介します。

年末のみの特別販売ですが、一年を通して販売してもらいほどの美味しさです。

やはり杵つき餅のせいか、きめが細かくよく伸びる餅はまるでつきたてのようで、口当たり滑らかでほんとに美味しい!

山形の味、納豆と醤油、ねぎに絡めて食べる「納豆餅」が1番のおすすめの食べ方だそう。

お正月にぜひ食べたい、さしあげたい手土産です。

販売店などはこめやかたFacebook をご確認ください。

こめやかた https://komeyakata.jimdofree.com

「杵つき 女もち」 オープン価格

2019年12月27日時点

Yamagata Komeyakata “Onna Mochi”

Komeyakata is a rice shop, farmer, and guesthouse owner in Murayama City, Yamagata, which has been in business for over 100 years.

In the rice fields and crop fields of “Komeyakata”, the original organic fertilizer using “cherry yeast” is used, and the crops are grown with well prepared soil.

“Onna Mochi” is made by pounding mochi rice made with love, and then rolling it into a ball and flattening it.

It’s a special sale only at the end of the year, but it’s delicious enough to be sold all year round.

Perhaps because of the pounded mochi, the mochi is finely textured and stretchy like freshly made mochi also it is smooth and really tasty!

Eating it with Yamagata’s taste, natto, soy sauce, and green onions, which called”natto mochi” is the most recommended way.

This will make the best souvenir on New Year’s Day.

Check Komeyakata on Facebook for shops.

Komeyakata https://komeyakata.jimdofree.com

“Onna Mochi” open price

Dec 27, 2019