岐阜 御菓子つちや「みずのいろ」
*English follows Japanese.
今回はそのまま飾っておきたい!そう思えるような素敵なお菓子をご紹介します。
御菓子つちやは1755年に美濃国、大垣城下町に創業して以来260年にわたり岐阜の地でお菓子を作り続けてきた御菓子屋さんです。
今回ご紹介する「みずのいろ」は「水の都」と呼ばれるほど豊かな地下水を有する美濃国大垣でお菓子作りをする中で、季節季節で様々な色に変わる水をお菓子に映してみたいという考えがきっかけで生まれたそうです。
干錦玉(ほしきんぎょく)と呼ばれる伝統的な和菓子を極力薄くし、それぞれハーブを使用して自然に着色した目にも身体にも優しいお菓子とのこと。
ハイビスカス&ローズヒップ、オレンジピール、カモミール、スペアミント、バタフライ・ピーと5色あり、まずそのお菓子とは思えないガラス細工のような色と形に癒されます。
そして、シャリっとした後に中から寒天がとろっとでてくるような初めて食べる食感のお菓子で、それぞれのハーブの味と優しい甘さで楽しませてくれます。
職人さんが一つ一つ丁寧に手作りし、手間のかかるお菓子なので予約された方のみ、店頭で販売されているそう。
催事で販売することもあるそうなので、お店ホームページをご確認下さい。
御菓子つちや https://www.kakiyokan.com/index.html
「みずのいろ」 1,296円(税込)
2019年12月9日時点
Gifu Tsuchiya “Mizu no Iro”
You would be impressed by this beautiful confectionery.
Tsuchiya is a sweets shop that has been making sweets in Gifu for 260 years since it was founded in Ogaki Castle Town, Mino Province in 1755.
Ogaki, Mino Province has abundant groundwater so that is called “City of Water.” Mizu no Iro was born from an idea to depict the water that changes in various colors depending on the season.
Traditional Japanese sweets called Hoshikingyoku are made as thin as possible, and each is naturally colored with herbs. It is gentle for the health and visually.
There are 5 colors, hibiscus & rose hip, orange peel, chamomile, spearmint, and butterfly pea. The color and shape like glass work will calm you.
Sandy texture comes and the agar melts from the inside after. It will entertain you with the taste and gentle sweetness of each herb.
The sweets are carefully handmade by craftsmen one by one, and it takes time and effort. So the products are available only with reservation.
You may also get the item at special events. Check the store’s website for more information.
Tsuchiya https://www.kakiyokan.com/index.html
Mizu no Iro 1,296 yen (tax incl.)
Dec 9, 2019