菱塩(りょうえん)「海藻仕立て 五島灘の塩」
*English follows Japanese.
「海藻仕立て 五島灘の塩」は長崎県崎戸島の塩に、北海道の昆布を掛け合わせて藻塩風に仕上げたお塩です。
昆布の旨味をほどよく含んだ、奥行きのあるまろやかな味わいが特徴です。
サラサラとして粒子が細かいのでお料理に使い易く、昆布の旨味が加わってあるので味にコクが出て、ちょっとした炒め物に加えるだけでとても美味しくなります。
時間のない時にパパッと美味しい物ができるなんてママ的には救世主のお塩ですよね!
胡瓜やレタスなどの野菜にかけてごま油を加え、焼き海苔でも散らせば、あっという間にナムル風サラダの出来上がりです。
とがった辛さがなくまろやかな塩味なので、野菜の素材の味が引き立つ感じがしてとても美味しかったです。
昆布の風味がするので、和風の料理、天ぷらやお鍋、パスタのかくし味としてもおすすめです。
現在通販やネットショップなどで扱っているところは少ないので、ぜひ長崎さいかい道の駅 みかんドーム にて旅のついでに手にとってみて下さい!
菱塩 https://ryouen.co.jp/product/122
「海藻仕立て 五島灘の塩」 540円(税込)
2019年9月26日時点
【Nagasaki Ryouen: Goto Nada Salt with Seaweed】
Goto Nada salt with seaweed is a salt of Sado Island, Nagasaki, mixed with kelp from Hokkaido to make it algae salt-like.
It contains the umami of kelp and has a rich and mellow flavor.
It is smooth so that it is easy to use in cooking. The umami of kelp makes the taste rich. It would go very well with stir-fri.
It enables to cook instantly and will save the time for mom!
Recommended recipe; the namul-style salad: cucumber and lettuce topped with this salt, sesame oil and grilled seaweed
The salt has a mellow taste with no strong spiciness, which increases the taste of the vegetable and makes it tasty.
It has a kelp flavor, so it’s recommended for a Japanese-style dish, tempura, hot pot, and pasta hiding flavor.
Currently, there aren’t many online dtores available, so please take a look at Mikan Dome the Nagasaki Saikai Roadside Station while you travel around!
Ryouen https://ryouen.co.jp/product/122
“Goto Nada Salt with seaweed” 540 yen (tax incl.)