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福岡 やまや 「できたてめんたい」

*English follows Japanese.
今回は博多の味、明太子をご紹介します。

やまやの明太子は、「喜多屋」の日本酒、九州産のゆず、羅臼昆布、オリジナルブレンド唐辛子といった、こだわりのたれで漬け込んだ大変美味しい明太子です。

今回ご紹介するのは、「できたてめんたい」という出来上がった明太子を一度も冷凍することなく、熟成後すぐの明太子をそのまま味わえる特別な明太子です。

たらこは本来弾けるような食感をしており、「できたてめんたい」は一度も冷凍せず味わう事が出来るので弾けるような食感をそのまま楽しめるそう。

さて、実際に食べてみたら、今までの明太子はなんだったの?と感じるプチプチ感!

爽やかなゆずの香りと優しい辛みで、炊きたてご飯とこれさえあれば他には何もいらないくらいの、食べ応えのある明太子です。

辛みもまろやかなので、子供でも食べられました。

やまやのオンラインショップにて「できたてめんたい」は購入可能ですが、こちらの可愛いパッケージの分は福岡空港、その他お土産屋にて取り扱っているようです。

ぜひ福岡土産としていかがでしょうか?

やまや   https://www.shokutu.com/item/86555_22__
「できたてめんたい」  1,680円(税込)

2019年9月20日時点


【Fukuoka Yamaya: Dekitate Mentai】
Mentaiko(=salted cod roe) is the specialty food of Hakata.
Yamaya Mentaiko is pickled with a fine sauce made with sake of “Kitaya”, Yuzu from Kyushu, Rausu kelp, and original blended pepper. And this is why it’s tasty.
“Dekitate Mentai” is special Mentaiko that you can taste immediately after aging the finished mentaiko without freezing.
Tarako(=the cod roe) has originally a popping texture. This product is not freezed, so you can enjoy the popping texture of tarako.
It is totally different from that of ordinary mentaiko.
Yuzu smells refreshing and the spice is mild. So you can enjoy a mentaiko just with freshly cooked rice and nothing else is needed.
Since it is not too spicy, even children can eat it.
“Dekitate Mentai” is available at Yamaya‘s online shop. The one in cute package on the picture above is available at Fukuoka Airport and other souvenir shops.
It is recommended for a souvenir from Fukuoka.
Yamaya https://www.shokutu.com/item/86555_22__
Dekitate Mentai 1,680 yen (tax incl.)